Mongol spagetti

Hírek, érdekességek a nagyvilágból, illetve azon kívülről.

Friss topikok

Bebizonyították, hogy természetellenes a vegetarianizmus

2009.04.25. 11:37 - Thirst

Címkék: tudomány evés hús vegetáriánus

Hosszú ideje dúl a vita arról, hogy az ember húsevőnek, illetve mindenevőnek születik-e, avagy a természet által az ember számára kijelölt táplálékot kizárólag a növények jelentik-e. A vegetarianizmus hívei a metsző- és őrlőfogak formájára és az állkapocsban való elhelyezkedésére hivatkoztak eddig több-kevesebb sikerrel, jelezve, hogy ez közelebb áll bizonyos növényevő állatok fogazatához. A kérdést egy új megközelítésből végzett kutatással sikerült végül eldönteni, méghozzá a húsevők javára.

A patinás Science magazin hasábjain közölt kutatás végzői az elfogyasztott étel hőmérsékletét vizsgálták az embereknél és az állatoknál. Kézenfekvő, hogy a kizárólag növényi táplálékon élő állatok (pl. tehén, hörcsög) a természetben soha nem jutnak meleg élelemhez, miközben az ember ösztönösen a sült, illetve felmelegített élelmet részesíti előnyben a hideg élelemmel szemben. A meleg étel preferálása azonban az állatvilágban sem ismeretlen, hiszen a ragadozó állatok a legtöbbször nyomban elejtés után, azaz "még melegében" elfogyasztják zsákmányukat. A következtetést, miszerint az ember ragadozó, azaz húsevő őseitől örökölte a friss zsákmányt idéző meleg étel iránti vágyat, az alábbi kísérlettel igazolták a tudósok.

Növényevő állatok számára elsődleges táplálékukat főtt, illetve melegített ételként készítették el. A szarvasmarhák azonban nem fogadták el a főtt szénát, a pandák a párolt bambuszt, stb. A kizárólag növényevő állatok többnapos koplalás után sem fordultak az eléjük tett húsételekhez, akár melegek voltak azok, akár hidegek. Ezzel szemben bizonyos húsevő, ragadozó fajok, többek között a párduc, csak néhány napos koplalás után, de elfogadták a növényi ételt is, azonban csak akkor, ha fel volt melegítve.

Az etológusokból és biológusokból álló tudóscsoport szerint ez azt bizonyítja, hogy az ember azért vonzódik a meleg ételhez, mert az a frissen elejtett, még a testmeleget hordozó zsákmányra emlékezteti. A következő, még érdekesebb kutatási terület annak vizsgálata lesz, vajon miért kedveli az ember a meleg étel mellett a meleg italokat is, pl. tea vagy kakaó. Az első találgatások igen bizarr következtetésekhez vezethetnek, hiszen az állatvilágban a vérszívókon kívül igen ritkák azok a fajok, akik rendszeresen vesznek magukhoz meleg folyadékot a természetben. A tudósok a találgatásokra reagálva kifejtették, hogy bár a denevér is gerinces és emlős, gyakorlatilag kizárható, hogy genetikai kapcsolat állna fenn a vámpír-fajok és az ember között. Talán inkább a csecsemőkori tejszopás vizsgálata fog közelebb vinni a válaszhoz. A meleg ital fogyasztására vonatkozó kutatások végeredményét 2010. harmadik negyedévében tervezik a nyilvánosság elé tárni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mongolspagetti.blog.hu/api/trackback/id/tr981081685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása