Mongol spagetti

Hírek, érdekességek a nagyvilágból, illetve azon kívülről.

Friss topikok

Kun Béla holttestét is rejtheti a titokzatos Kispesti Rom

2008.08.22. 13:55 - Thirst

Címkék: budapest titok múlt

A hetekben zajlott ferencvárosi evakuálással végződő óriásbomba-ügy kapcsán újra ráterelődött a figyelem az úgynevezett "Kispesti Rom"-ra (képünkön).

A környéken lakók által jól ismert és messze elkerült, egy gyárépülettel szomszédos házról mindössze annyi biztosat tudni, hogy már 1912-ben is ugyanilyen állapotban volt, tehát az első világháború alatt sem laktak már benne. Éppen emiatt vált alkalmas búvóhellyé a bonyolult pincerendszer fölé emelt épület, amelyben az évkönyvek szerint Kun Béla a Tanácsköztársaságot közvetlenül megelőzően hónapokig bújkált.

A környéket jól ismerők szerint Kun Bélának a kommunista kísérlet bukása utáni eltűnésével kapcsolatos rejtély kulcsát is itt kell keresni. Valószínű, hogy a botrányokat kiváltó politikust nem Ausztiában és Moszkvában rejtegették a két világháború között, hanem éppen ebben a romos. és titokzatos módon soha fel nem újított kispesti házban.

Zs. Kálmán (74), szemtanú, aki gyermekkora óta a szomszéd utcában lakik, így számolt be riporterünknek: "Nebulókorunkban, ha rosszul tanultunk, mindig azzal ijesztgettek minket a felnőttek, hogy várjál, majd bezárlak a rompincébe a Kun Bélához. Az a legenda járta, hogy Romban kísértet lakik, de valószínűbb, hogy nem szellem volt, hanem maga Kun Béla. Legalább a hetvenes évekig ott élhetett lenn, mert akkortájt szűntek meg a titokzatos zajok. Többször hallottunk járkálást és köhögéseket a Romból egész a hetvenes évekig, éjszakánként néha pislákoló fény jött a mélyéből. Persze volt, aki tudott róla, biztos a tanács is azért hagyta így az egészet, hogy a Kun Béla ott maradhasson. Csak éjszaka volt neki szabad egy kicsit kijárni. Így élt legalább 90 éves koráig, mert a Párt nem akarta, hogy kiderüljön, hogy Kun Béla mégse halt meg, miután összekülönbözött Leninnel." Nyilatkozónk úgy véli, a holttest talán még most is ott lehet valahol a romok alatt. Megjegyezzük, hogy a kerület tanácselnöke 1950-től kezdve id. Nyers Rezső volt.

A Kispesti Önkormányzat önmagát megnevezni nem kívánó alkalmazottja azonban azt mondja, nem Kun Béla holttestétől, vagy szellemétől tartanak, hanem a ferencvárosi óriásbombához hasonló "esemény"-től. A XIX. kerület ugyanis nem tartozik a Főváros leggazdagabb területei közé, így aligha engedhetne meg magának az idén nyárihoz hasonló nagyszabású, igen költséges kitelepítést. A Kispesti Romra azért is nem adnak ki bontási, ill. építési engedélyt, mert az önkormányzati tulajdonú telek tűzszerészetileg fokozottan veszélyes területté van nyilvánítva. Az Önkormányzat munkatársától azt is megtudtuk, hogy emellett érdeklődő, azaz potenciális vevő sincs az ingatlanra, éppen annak rossz híre miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mongolspagetti.blog.hu/api/trackback/id/tr46626943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagypesti 2008.08.22. 16:59:13

KUN BÉLA FOREVER


süti beállítások módosítása